Wykonanie
Przepis dostałam już w zeszłym roku, ale dopiero teraz przypomniała mi o nim dobra znajoma - dziękuje Edytko. Ten pyszny
dżem jest wspaniałym dodatkiem do zimowej
herbaty w sam raz na rozgrzanie. Ja przyrządziłam go w wolnowarze.
Składniki:4 duże
cytryny1
pomarańcz6 szklanek
wody1,20
cukru*
limonka*20 g świeżego
imbiruOpis wykonania:
Cytryny i
pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego garnka i wlać 4 szklanki
wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z
owoców i zalać 2 szklankami
wody i nakryć pokrywką. Skórki z
owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z
wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24godz. Następnego dnia przelać
wodę w której moczyły się pestki, do dużego garnka z
sokiem, a pestki wyrzucić. Garnek postawić na małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki z
cytrusów będą miękkie. Dodać
cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu około 10min (do momentu aż powierzchnia będzie się tak jakby marszczyć tzn że zaczyna się żelować) Gotowy
dżem przelać do słoików, zakręcić pokrywki i zostawić do ostudzenia. Jak go będziesz przelewać już do słoików to on może się wydawać luźny, ale z czasem stygnięcia on tężeje. Dodatkowo możemy dodać
limonkę i
imbir.Wykonanie w wolnowarze:Wlać skórki wraz z
sokiem z pestek do naczynia, nastawić na 2 godziny High. Po tym czasie dodać
cukier i ponownie nastawić czas na 4 godziny High. Przelać gorący
dżem do wyparzonych słoiczków.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy