Wykonanie
Rozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni.
Składniki:½ kg
ziemniaków1
cebula2
marchewki½
selera1 litr
bulionu warzywnego200 gram
śmietany10 dag
topionego sera1 łyżka
masłasól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki3 łyżki
olejuSkładniki na tościki:4 kromki
chleba10 dag
żółtego sera1 łyżeczka
masłaWykonanie tościków:
Pieczywo posmarować
masłem , obłożyć plastrami
żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić.Wykonanie zupy:Obrane warzywa pokroić razem z
ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym
masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać
bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać
topiony serek, zmiksować, zaciągnąć
śmietaną, posypać
natką pietruszki i obłożyć wcześniej przygotowanymi tościkami.