Wykonanie


Wytrawna
tarta rybna, z nadzieniem z dyni i
ricotty, zwieńczona świeżo
wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść
ryby.
Tarta z
dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego
serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak
ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować.Zapraszam!

SKŁADNIKI:NA CIASTO:-240 g
mąki pszennej- 120 g
masła-
sól- 1
żółtko- 2 łyżki
śmietany- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSzybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut.Po schłodzeniu wylep formę
ciastem.


MASA DYNIOWA:- 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (
dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem)- 1 opakowanie
sera ricotta- 1
jajo-
sól-
chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik)- 1 łyżka
śmietany-
przyprawy:
imbir, otarta skórka z
limonki (ja otarłam około połowę
limonki)Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto.Na wierzch poukładaj grube kawałki
wędzonego łososia (dzwonki z
łososia, filety, bądź podbrzusza)


TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C.Piekarnik grzanie: dół + termoobieg.

Życzę smacznego!

Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie ;-).