Wykonanie
W ostatnich dniach w ramach współpracy z
marką POLSOJA otrzymałam, dużą paczkę produktów do testowania i próbowania. Postanowiłam przygotować dla Was kilka ciekawych wpisów i podzielić się opinią o tej marce. Na dobrą sprawę jak każdy z nas uda się do sklepu i będzie chciał zakupić pyszne
tofu, na pewno traficie na produkty tej
marki. Do przygotowania wieńca wykorzystałam
bio tofu naturalne , charakteryzuje się ono delikatnym smakiem, zwartą i gładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak
szpinak czy
czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z
mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę
drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor.Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje!Serdecznie zapraszam i polecam!SKŁADNIKI:- 250 g
mąki owsianej- 250 g
mąki orkiszowej- 1/2 paczki
drożdży świeżych- 150 -200 ml ciepłej
wody- 100 g
masła stopionego- 1 duże
jajko ekologiczne- 5 g
soliNADZIENIE:-
BIO tofu naturalne
marki POLSOJA- 1/2 paczki
mrożonego szpinaku- 3 ząbki
czosnku-
sól-
oliwa z oliwek-
śmietanka lub
jogurtWYKONANIE:CIASTO:-
mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek.- do kubeczka wlej
wodę dodaj
drożdże i 1 łyżeczkę
cukru, dokładnie wymieszaj, wlej do dołeczka z
mąki w misce- rozpuszczone
drożdże wymieszaj z
mąką na gęstą papkę i odstaw w ciepłe miejsce, tak powstaje rozczyn, który przez 15- 20 minut podwoi swoją objętość, jak to nastąpi zaczynamy zagniatać ciasto- dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy energicznie ciasto, ciasto powinno być elastyczne- wyrobione ciasto podsyp
mąką i przykryj ściereczką; postaw w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera- ciasto wyrasta około 30 minut maxymalnie do 50 minut- po tym czasie ciasto wyłóż na blat, podziel na dwie części- każdą ponownie zagnieć i rozwałkuj na okrągły blat, wielkości dużego talerza obiadowegoNADZIENIE:-
czosnek,
szpinak podsmaż na
oliwie z oliwek, dopraw
solą i
śmietanką; całość smażymy nie dłużej niż 8-10 minut.-
tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do
szpinakuNa blat z ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim blatem. Brzegi ciasta sklejamy, dociskając palcami. Następnie nożem robimy nacięcia tak aby powstało "słoneczko".
Potem już tylko obracamy "promyki" i powstanie nam wieniec, jak na zdjęciu powyżej.Wieniec posmarowałam przed pieczeniem, roztrzepanym
jajkiem, aby po upieczeniu miał złoty kolor.Ciasto pieczemy 45 minut 190 stopni C z termoobiegiem.
Smacznego!Serdecznie polecam!