Wykonanie
Pyszna, chrupiąca przekąska. Idealnie nadaje się dla gości, można podawać z sosami np. tzatziki.
1/2 szklanki
wody20g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru2 szklanki
mąki2 łyżki
maku2 łyżeczki
soli1 łyżka
czosnku granulowanego5 łyżek
masła1 łyżka
mlekaWodę lekko podgrzać, dodać
drożdże i
cukier. Odstawić na chwilę, aż
drożdże będą „pracować”.
Masło roztopić. Na stolnicy wymieszać
mąkę z
makiem,
czosnkiem i
solą. Zrobić dziurkę i wlewać pomału rozczyn, zagniatać, i dodać roztopione
masło. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Urywać kawałki ciasta i wałkować paluchy dosyć cienko, bo urosną podczas pieczenia. Smarować
mlekiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia.