ßßß Cookit - przepis na Paluchy z makiem

Paluchy z makiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna, chrupiąca przekąska. Idealnie nadaje się dla gości, można podawać z sosami np. tzatziki.
1/2 szklanki wody
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki maku
2 łyżeczki soli
1 łyżka czosnku granulowanego
5 łyżek masła
1 łyżka mleka
Wodę lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Odstawić na chwilę, aż drożdże będą „pracować”. Masło roztopić. Na stolnicy wymieszać mąkę z makiem, czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę i wlewać pomału rozczyn, zagniatać, i dodać roztopione masło. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Urywać kawałki ciasta i wałkować paluchy dosyć cienko, bo urosną podczas pieczenia. Smarować mlekiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/11/paluchy-z-makiem.html