Wykonanie
Krówkowe ciasto
marchewkowe to drugi na moim blogu wypiek (na klasyczne ciasto
marchewkowe przepis znajdziecie tutaj) z dodatkiem startej
marchwi. Ciasta z jej dodatkiem są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, mają też piękny
pomarańczowy kolor (o ile nie dodamy innych składników, np.
cynamonu czy
kakao, które go zmienią).

Ciasto z poniższego przepisu idealnie oddaje wyżej opisane cechy ciast
marchewkowych: jest mięciutkie, wilgotne i ma mocno
pomarańczowe wnętrze. Upiekłam je jako niski placek, gdyż jest dość mocno słodkie i przyjemniej zjeść nieduży kwadrat, niż przesłodzić się wielkim kawałkiem. Z tego samego powodu nie dekorowałam niczym wierzchu poza lekkim oprószeniem
cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą
krówkową i posypać posiekanymi drobno
orzechami.Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm .

Składniki:120g
mąki pszennej100g
krówek80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno
marchewki60g kwaśnej
śmietany 18%50ml
oleju50g
cukru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
mleka
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
marchewkę startą na drobnych oczkach tarki należy dość mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru soku- formę wyłożyć papierem do pieczenia-
krówki i
mleko umieścić w misce, rozpuścić w kąpieli
wodnej (można zrobić to też w rondelku na małej mocy palnika), ostudzić- jeśli
krówki nie chcą się całkiem rozpuścić, można je rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko

- do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy krówkowej dodać
śmietanę, wymieszać- w misce roztrzepać
jajko z
cukrem, dodać masę
krówkową ze
śmietaną,
olej oraz ekstrakt z
wanilii, wymieszać- do mieszanki dodać odciśniętą
marchewkę, krótko wymieszać-
mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych, delikatnie i krótko wymieszać

- ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić równo po jej dnie (warstwa ciasta nie będzie gruba)- formę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestudzeniu również z formy- ostudzone oprószyć
cukrem pudrem lub udekorować ulubionym frostingiem- przechowywać w szczelnym pojemniku poza lodówką (chyba że frosting wymaga przechowywania w lodówce)