ßßß
Ciasto z poniższego przepisu idealnie oddaje wyżej opisane cechy ciast marchewkowych: jest mięciutkie, wilgotne i ma mocno pomarańczowe wnętrze. Upiekłam je jako niski placek, gdyż jest dość mocno słodkie i przyjemniej zjeść nieduży kwadrat, niż przesłodzić się wielkim kawałkiem. Z tego samego powodu nie dekorowałam niczym wierzchu poza lekkim oprószeniem cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami.Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm .
Składniki:120g mąki pszennej100g krówek80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki60g kwaśnej śmietany 18%50ml oleju50g cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- marchewkę startą na drobnych oczkach tarki należy dość mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru soku- formę wyłożyć papierem do pieczenia- krówki i mleko umieścić w misce, rozpuścić w kąpieli wodnej (można zrobić to też w rondelku na małej mocy palnika), ostudzić- jeśli krówki nie chcą się całkiem rozpuścić, można je rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko
- do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy krówkowej dodać śmietanę, wymieszać- w misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać masę krówkową ze śmietaną, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać- do mieszanki dodać odciśniętą marchewkę, krótko wymieszać- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych, delikatnie i krótko wymieszać
- ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić równo po jej dnie (warstwa ciasta nie będzie gruba)- formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestudzeniu również z formy- ostudzone oprószyć cukrem pudrem lub udekorować ulubionym frostingiem- przechowywać w szczelnym pojemniku poza lodówką (chyba że frosting wymaga przechowywania w lodówce)