ßßß


masa makowa:600 gramów maku z puszki1,5 garści ulubionych bakalii3 kopiaste łyżki kaszy manny2 jaja1/3 szklanki cukru pudru lub 600 gramów domowej masy makowejciasto cytrynowe:6 jajek1,5 szklanki mąki pszennej (polecam użyć tortowej)skórka otarta z 1,5 średniej cytrynysok z 1 cytryny1 szklanka cukru1 łyżka cukru z wanilią2 łyżeczki proszku do pieczenia200 gramów miękkiego masła lub margarynypolewa czekoladowa lub lukier cytrynowyulubione dekoracjeMiękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puch, wlać sok z cytryny, potem stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia, wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać porządnie.
Masa makowa. Można wykorzystać TEN przepis lub użyć maku z puszki uprzednio odlewając płyn, który się oddzielił od masy.Dodać rozmącone jaja, kaszę mannę, bakalie, wymieszać wszystko porządnie.Tortownicę 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną. Wyłożyć pół porcji ciasta cytrynowego, potem na środku powykładać masę makową, przykryć drugą częścią ciasta, wyrównać delikatnie powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z ciastem, piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić całkowicie.Przygotować polewę lub lukier, dowolnie udekorować.