ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw

Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw

nazwa

Wykonanie

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła.
Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?
Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli.
czas przygotowania: 15 minut + czas macerowania
składniki :
1/2 niezbyt dużej główki kapusty czerwonej
1 średnia marchewka
1 mała cebula czerwona
1 małe jabłko
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki ulubionego majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, odrobinka cukru
3-5 łyżek octu jabłkowego
Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Można ją drobno poszatkować, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starłam liście kapusty, bez głąba. Kapustę lekko posoliłam i wygniatałam przez kilka chwil ręką żeby puściłam sok chociaż czerwona kapusta jest bardziej sucha, mniej soczysta, niż biała. Odstawiłam kapustę na 20 minut.
Następnie dodałam tak samo startą obraną marchewkę i jabłko oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam w misce. Dodałam majonez, ocet jabłkowy, doprawiłam do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Jeśli chcecie możecie dodać więcej lub mniej majonezu a doprawi się wedle własnego smaku.
Gotową surówkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły. Podałam do pieczonego mięsa.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/12/surowka-z-czerwonej-kapusty-ala-coleslaw.html