Zupa chrzanowa jest mniej popularną zupą wielkanocną niż żurek . Chrzanowa wg tego przepisu jest kremowa i delikatna w smaku. Dobrze smakuje z jajkiem, bekonem lub w wersji wege - z wędzonym twarogiem lub wędzonym tofu. Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem.Składniki:3 średnie ziemniaki2 korzenie pietruszki1/3 bulwy selera1 duża biała cebula1 por (tylko biała część)8 szklanek wody5 łyżek chrzanu ze słoiczka lub 3 łyżki tartego chrzanu1 łyżka soli (ewentualnie więcej do smaku)5 łyżek śmietanki kremówki lub jogurtu bałkańskiegoświeżo mielony czarny pieprzszczypiorekjajko na twardokilka plastrów bekonuPrzygotowanie:Do garnka wlać wodę i włożyć warzywa pokrojone w drobną kostkę.Gotować ok 20 minut do miękkości warzyw.Zmiksować zupę na krem i dodać chrzan oraz śmietanę . Doprawić zupę solą i pieprzem .Zupę podać z jajkiem ugotowanym na twardo, bekonem wysmażonym na chrust i posypaną szczypiorkiem .Smacznego