ßßß Cookit - przepis na Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym

Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym

nazwa

Wykonanie

Zupa chrzanowa jest mniej popularną zupą wielkanocną niż żurek . Chrzanowa wg tego przepisu jest kremowa i delikatna w smaku. Dobrze smakuje z jajkiem, bekonem lub w wersji wege - z wędzonym twarogiem lub wędzonym tofu. Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem.
Składniki:
3 średnie ziemniaki
2 korzenie pietruszki
1/3 bulwy selera
1 duża biała cebula
1 por (tylko biała część)
8 szklanek wody
5 łyżek chrzanu ze słoiczka lub 3 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka soli (ewentualnie więcej do smaku)
5 łyżek śmietanki kremówki lub jogurtu bałkańskiego
świeżo mielony czarny pieprz
szczypiorek
jajko na twardo
kilka plastrów bekonu
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i włożyć warzywa pokrojone w drobną kostkę.
Gotować ok 20 minut do miękkości warzyw.
Zmiksować zupę na krem i dodać chrzan oraz śmietanę . Doprawić zupę solą i pieprzem .
Zupę podać z jajkiem ugotowanym na twardo, bekonem wysmażonym na chrust i posypaną szczypiorkiem .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/zupa-chrzanowa-z-jajkiem-i-chrustem.html