Wykonanie
Pieczenie serników nie jest moją mocną stroną. Nie wychodzą nigdy pięknie wyrośnięte i idealnie gładkie. Moje serniki są nierówne, popękane i opadają, tak ich urok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :)

Ilość porcji: Prostokątna blacha (ok 24)Składniki:Na spód piernikowy:180g
margaryny140g
czekolady deserowej125g
mąki pszennej100g
miodu40g
cukru trzcinowego30g
cukru waniliowego (albo 20g domowego
cukru waniliowego)20g
mąki ziemniaczanej15g
przyprawy do piernika10g
proszku do pieczenia4
jajkaNa masę
serową:1 kg
twarogu sernikowego200g
śmietanki kremówki150g
cukru50g
margaryny (w temperaturze pokojowej)40g budyniu
waniliowego (1 opakowanie)30g
cukru wanilinowego (lub 20g domowego
cukru waniliowego)4
jajkaNa kruche ciasto:200g
mąki pszennej150g
margaryny75g
cukru15g
kakao15g
cukru wanilinowego (lub 10g domowego
cukru waniliowego)5g
przyprawy do piernika1
żółtko jajkaCukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę i
kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy
przyprawę do piernika,
cukier,
cukier waniliowy oraz
margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h.Przygotowanie
spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy
margarynę,
czekoladę oraz
miód. Dodajemy
przyprawę do piernika, całość mieszamy ciągle podgrzewając. Uważamy by nie zagotować masy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy by nieco ostygło.
Jajka ubijamy z
cukrem trzcinowym i
cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, następnie łączymy z ubitymi
jajkami i przestudzoną masa
czekoladową. Całość przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ścinamy górną warstwę ciasta i kruszymy na małe części.Przygotowanie masy serowej:
Twaróg sernikowy,
cukier,
cukier waniliowy oraz
budyń miksujemy razem. Nie przerywając miksowania dodajemy cienkim strumieniem
śmietankę oraz po jednym
jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażalnik i ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch sernika. Następnie nakładamy pokruszone
ciastem piernikowe.Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około pół godziny. Na końcu posypujemy ciasto
cukrem pudrem. Smacznego :)



