Wykonanie
Jeśli lubicie frytki, to mam coś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną
wołowiną i
sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam.

Składniki:1 kg
ziemniaków Irys0 , 6 kg pieczeni wołowej1 główka
kapusty pekińskiejkilka
pomidorków koktajlowych
olej rzepakowy do smażenia frytekMarynata do
mięsa:2-3 łyżki sosu walchester2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
papryki ostrej w proszku1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki sproszkowanej
kolendry2 zabki
czosnku wyciśniętego przez praskęDresing do
kapusty pekińskiej:2 łyżki
oleju2 łyżki
octu winnego1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać
mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum 1 godzinę.W tym czasie obrać
ziemniaki i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone wrzucić do zimnej
wody, aby pozbyć się nadmiaru
skrobi. Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się
wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać
olej i partiami wrzucać pokrojone
ziemniaki. Smażyć do zrumienienia się na złoto. Wyjąć na talerz wyłożony recznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru
oleju. W międzyczasie na grilu elektrycznym lub patelni grilowej ułożyć cienkie plasterki
wołowiny i smazyć z kazdej strony po około 5 minut. Oczywiście jeśli ktoś woli bardziej krwistą, czas smazenia powinien być odpowiednio krótszy.
Kapustę umyć i zszatkować, doprawić
solą pieprzem,
cukrem,
olejem i
octem winnym. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone na ćwiartki
pomidorki koktajlowe.Na talerz wyłożyć frytki,
mięso i
sałatkę. Posolić frytki bezpośrednio przed podaniem. Smacznego.