ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa rolada z truskawkami

Drożdżowa rolada z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Świetna alternatywa dla tych, którzy nie lubią makowca ;) Zwłaszcza że nadzienie może być takie, jaki sobie wymarzymy: dżem truskawkowy, jak u mnie, czy np. masa z mielonych orzechów, albo nawet marcepan.
Składniki na 2 rolady :
zaczyn :
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki śmietanki 30%
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru pudru
40 g. masła
1 duże jajko
0,5 szklanki ciepłej wody
duży słoik dżemu truskawkowego
Lukier :
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Dodatkowo :
masło do natłuszczenia
mąka do oprószenia formy
ewentualnie cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie :
Mieszam pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i 3/4 lekko podgrzanej śmietanki. Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewam mąkę z pudrem, dodaję pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszam łyżką, a potem wyrabiam dłonią ok. 5 minut. Odstawiam pod przykryciem na 60 minut, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuję na prostokąt długości dużej keksówki. Rozsmarowuję dżem, pozostawiając wolne boki, po czym zwijam jak roladę. Końcówki ciasta podwijam pod spód. Delikatnie przenoszę tak przygotowane ciasto do keksówek wyłożonych natłuszczonym i oprószonym mąką papierem, powierzchnię ciasta smaruję ciepłym mlekiem. Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut. Po zupełnym przestudzeniu smaruję lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub oprószam pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/drozdzowa-rolada-z-truskawkami.html