Wykonanie
Moim makowcom nie pożałowałam
maku, bo też takie najbardziej lubię - gdy są wilgotne i pełne smaku. Z braku czasu użyłam gotowej masy, i wiecie - też jest smaczna :)
Składniki na 2 makowce :zaczyn :20 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej3/4 szklanki
śmietanki 30%Ciasto :3 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru waniliowego0,5 szklanki
cukru pudru40 g.
masła1 duże
jajko0,5 szklanki ciepłej
wody900 - 1100 g. masy makowej (użyłam gotowej)
Lukier :0,5 szklanki
cukru pudrusok z cytrynyDodatkowo:
masło do natłuszczenia
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Mieszam pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru pudru, łyżkę
mąki i 3/4 lekko podgrzanej
śmietanki. Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiewam
mąkę z pudrem, dodaję pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszam łyżką, a
potem wyrabiam dłonią ok. 5 minut. Odstawiam pod przykryciem na 60 minut, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuję na prostokąt długości dużej keksówki. Rozsmarowuję masę
makową, pozostawiając wolne boki, po czym zwijam jak roladę. Końcówki makowca podwijam pod spód. Delikatnie przenoszę tak przygotowane ciasto do keksówek wyłożonych natłuszczonym i oprószonym
mąką papierem, powierzchnię ciasta smaruję ciepłym
mlekiem. Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut. Po zupełnym przestudzeniu smaruję makowce lukrem z
cukru pudru i
soku z cytryny.Przepis autorski.