Wykonanie
Zapraszam Was kochani na ptysie, takie malutkie i pyszne z
cytrynowym lukrem.Przepis przepisałam kiedyś z książki Katarzyny Michalak i zrobiłam. Wyszły rewelacyjne w smaku :-)Możecie je nadziać wszystkim - ja tak na szybko nadziałam kremem karpatka i zrobiłam mocno
cytrynowy lukier :-) mniam....Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:250 g
wody120 g
masła230 g
mąki pszennej5
jajek1 krem karpatka120 g miękkiego
masła1
cukier waniliowysok z cytrynycukier puderWykonanie w Termomix:Do naczynia wlać
wodę i włożyć
masło, podgrzać czas 3min,30sek/ temp.90 st/ obr.1. Następnie dodać
mąkę i wymieszać czas 2 min/ obr.3. Otworzyć naczynie i zostawić do wystudzenia na 5 minut. Następnie przy włączonym urządzeniu obr.3 wbijać kolejno
jajka - 1min30sek.Na wyłożonej papierem blaszce wykładać po łyżce (można łyżką albo szprycą) ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.Z podanej porcji wychodzi 16-18 ptysiów.Ugotować krem karpatkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić, włożyć do naczynia, dodać 120 g miekkiego
masła i
cukier waniliowy i wymieszać czas 1 min/ obr.3.Upieczone ptysie przekroić na pół, nałożyć krem, złożyć i polukrować, posypać
cukrem pudrem lub roztopioną
czekoladą. Można zamiast kremu karpatka zrobić
bitą śmietanę.
Lukier - sok wyciśnięty z połowy
cytryny i
cukier puder, dodajemy
cukier puder do soku i mieszamy tak dużo i tak długo, aż powstanie nam gesty
lukier :-)Smacznego :-)