ßßß


SKŁADNIKINa dwie średnie keksówki250 g mąki pszennej200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekawiórki kokosoweWYKONANIEZ łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko do rozpuszczenia się składnikówDodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy.Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy.Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemyWstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy. UUpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,wyciągamy z formy całkowicie ostudzone.Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami.Kawałki, czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem.C iepłą czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymiCiasto odstawiamy w chłodne miejsce.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.