Wykonanie
Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak
śliwkowy. Dzięki suszonym
śliwkom i
powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku.



SKŁADNIKINa dwie średnie keksówki250 g
mąki pszennej200 g suszonych
śliwek150 g
cukru120 g
miodu120 g
masła50 ml
mleka80 g
białej czekolady4
jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowegopół słoika
powideł śliwkowych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejPolewa:100 g
czekolady deserowej3-4 łyżki
mlekawiórki kokosoweWYKONANIEZ łyżki
cukru i 2 łyżek
wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy
miód,
masło i
mleko do rozpuszczenia się składnikówDodajemy karmel i
przyprawę korzenną- mieszamy.Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy
czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i
skórkę pomarańczową, miksujemy.
Mąkę przesiać z
sodą i
proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone
śliwki oprószamy jedną łyżką
mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy.Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemyWstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy. UUpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,wyciągamy z formy całkowicie ostudzone.Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami.Kawałki,
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z
mlekiem.C iepłą
czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymiCiasto odstawiamy w chłodne miejsce.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.