Wykonanie
Mam dziś dla was pomysł z gatunku ułatwiających życie. Zapiekanki, a właściwie
spody do nich (bo to co na nich się położy to kwestia gustu) można przygotować w wolnej chwili i zamrozić - przydadzą się w chwili, gdy trzeba będzie przygotować szybki posiłek. Gdy będą potrzebne, na zamrożonych wystarczy ułożyć dowolny farsz i zapiekać przez 10-12 minut w temperaturze ok. 200 stopni - otrzymacie pyszne i świeżutkie zapiekanki. Można ich też użyć jako bułeczki, np. do domowych hamburgerów. Z przepisu poniżej wychodzi 5
spodów o średnicy 10 cm.Ja mam dziś takie pyszne śniadanie :)





Składniki na 5 sztuk :Ciasto:1 szklanka
mąki pszennejok. 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
oleju10 g. świeżych
drożdży1 pełna łyżka gęstej
śmietany 18% (może być
jogurt)0,5 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
solimleko do posmarowaniaDowolne warzywa i
wędliny, u mnie :jasna część
porakiełbasa typu wiejskatarty
żółty serczerwona
papryczka chiliodrobin
olejusól,
pieprz do smaku- wszystko razem podduszonedo tego odrobina startego
żółtego seraPrzygotowanie :Do miseczki wkruszam
drożdże, dodaję
cukier, łyżeczkę
mąki i lekko ciepłą
śmietanę. Mieszam na pastę, przykrywam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą
mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn,
sól,
olej i stopniowo
wodę - powinno powstać elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez chwilkę, formuję kulę, przykrywam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce (u mnie to piekarnik nagrzany do 55 stopni C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm, wykrajam kółka, przekładam je na natłuszczony lekko papier i mocno nakłuwam. Kółka smaruję jeszcze
mlekiem i piekę przez ok. 12 minut w temperaturze 220 stopni C. Jeśli mają być zamrożone, zostawiam do ostudzenia, po czym zamrażam szczelnie zapakowane. Jeśli robię zapiekanki: układam je (zamrożone) odwrotnie na blasze, lekko posypuję
serem, nakładam farsz i zapiekam ok. 10 minut w temperaturze 200-210 stopni C (góra-dół).






