Wykonanie
Domowy obiad w lekko odmienionej wersji. Ciasto jak na kopytka wzbogaciłam sporą ilością
kiszonej kapusty, uduszonej wcześniej z
pieczarkami i
cebulą - o takiej . Co powiecie na taką propozycję?
Składniki :ok. 600 g.
ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkęok. 600 g.
kapusty kiszonej z
pieczarkami1 ząbek
czosnku1
jajko5-7 łyżek
mąki pszennej (ilość orientacyjna) +
mąka do podsypania
sól,
pieprz do smakuDodatkowo :
wędzony boczekcebulaposiekany
koperekPrzygotowanie :
Ziemniaki i uduszoną
kapustę z
pieczarkami przekładam do dużej miski, dodaję
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo
mąkę. Doprawiam masę do smaku. Zagniatam ciasto jak na kopytka - będzie trochę bardziej klejące (
mąki dodaję tyle ile ciasto "przyjmie", ale zagniatam je szybko, by nie stało się zbyt rzadkie). Formuję okrągłe, dość duże pyzy i wrzucam je na osolony wrzątek. Gotuję przez 5 minut od wypłynięcia. Podaję okraszone
boczkiem z
cebulą, posypane posiekanym
koperkiem.