Wykonanie
Kotlety przygotowane z
kaszy kuskus z dodatkiem
marchewki,
prażonej cebulki,
ziół i przypraw to propozycja na lekki, bezmięsny obiad. Podam je dziś z
sosem pieczarkowym.Większość potrzebnych składników kupicie w sklepie Skworcu, bardzo polecam to miejsce.


Składniki :3/4 szklanki
kaszy kuskus (suchej), polecam sklep Skworcu2-3
marchewki2-3 łyżki
prażonej cebulki, polecam sklep Skworcu0,5 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego, polecam sklep Skworcu1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku2
jajkaewentualnie 2-3 łyżki startego,
żółtego serasól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
marchewki kroję w drobną kostkę i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Kuskus przesypuję do miseczki i zalewam przegotowaną, gorącą
wodą ok. 3 mm ponad
kaszę, przykrywam miseczkę talerzykiem i odstawiam na 10 minut.
Kasza powinna wchłonąć
wodę. Tak przygotowaną przesypuję do większej miski, dodaję ugotowaną (odcedzoną
marchewkę),
zioła,
cebulkę i mielony
kmin. Dodaję
jajka i przeciśnięty przez praskę
czosnek (ewentualnie
ser), doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszam masę łyżką, lekko wszystko ugniatając, po czym w dłoniach formuję małe kotleciki (masa jest lekko sypka, ale po ściśnięciu w dłoniach zachowuje nadany kształt). Kotleciki smażę na średnio rozgrzanym
oleju na rumiano z każdej strony.