Wykonanie


Składniki :3 szklanki startej
cukinii20 dag startego twardego,
żółtego sera1 i 1/2 szklanki
bułki tartej lub
kaszy manny ( ja dodałam pół na pół )4 duże
jajka2 starte
marchewki3
cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną )1/2 szklanki
olejusól,
pieprz ,
zioła prowansalskie,
gałka muszkatołowa - do smakuPrzygotowanie:Startą
cukinię ,
marchew ,
ser i pokrojona
cebulę połączyć i dobrze wymieszaćDosypać stopniowo
kaszę lub
bułkę,
sól,
pieprz,
zioła, gałkę i wymieszać
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na pianę , a
żółtka dodać do masyWlać stopniowo
olej i dokładnie wymieszaćUbite
białka dołożyć do całości i starannie wymieszaćPrzełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większejJa piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min.Jeśli chcemy upiec pasztet tylko dla swojej rodziny to zróbmy go z połowy porcji, no chyba, że mamy z kim się nim podzielić :) Ewentualnie mamy w perspektywie przyjęcie z gośćmi, którzy za
mięsem nie przepadają ...