Wykonanie
Dziś ukłon w stronę kebabożerców ;) Uwielbiam ten przepis bo jest szybki, banalnie prosty i wykorzystuje same domowe składniki - łącznie z
bułką z ciasta do pizzy i domowym
majonezem! Oczywiście wszystkie składniki możecie podmienić na dowolne, ulubione, ale zachęcam do wypróbowania chrupiących
bułek z tego przepisu. Alternatywa dla Fast Fooda na weekendowy wieczór ;)►
bułka do potraw w stylu kebab/gyros [kliknij po przepis]►
pierś z kurczaka [150 g]►
przyprawa gyros [1 płaska łyżka]►
oliwa z oliwek [10 g / 1 łyżka]►
kapusta biała [100 g]►
cebula [1/2 średniej sztuki]►
pomidor [1/2 średniej sztuki]► domowy
majonez [kliknij po przepis] [1 łyżka]
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w
oliwie i
przyprawie gyros i odstawić na 30 minut.W tym czasie poszatkować
kapustę i
cebulę i dodać do nich łyżkę domowego
majonezu.
Sałatkę można doprawić wedle życzenia, ja lubię dodawać świeżo mielony
pieprz i
czosnek albo
sok z cytryny i świeżą
miętę. Jeśli zrobiliście dobrze doprawiony
majonez, być może nie trzeba będzie jej doprawiać ;)
Pomidora pokroić w plasterki.
Kurczaka usmażyć na złoty kolor.
Bułkę podpiec w opiekaczu (ja użyłam elektrycznego grilla, ale moment w tosterze na niskiej mocy czy w piekarniku sprawdzi się równie dobrze).Nadziać
bułkę przygotowanymi składnikami i podawać na ciepło lub na zimno ;)