ßßß Cookit - przepis na Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

nazwa

Wykonanie

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania.
Składniki:
1 pierś z gęsi ze skórą-1 , 10 kg
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku
Kapusta na słodko:
1 litr kapusty kwaszonej z marchewką
20 dag chudego boczku
1 duża cebula
1 duże jabłko
½ szklanki miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni
½ litra wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym
Przygotowałam marynatę:
Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso.
Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,
dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia.
Podałam gęsinę na półmisku obłożoną duszoną kapustą.
Smacznego!
http://dagoma.com.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/12/ges-pieczona-z-kapusta-kwaszona-na-sodko.html