Wykonanie
Gęsina to już chyba rarytas na naszym
stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo
mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście
kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania.



Składniki:1 pierś z gęsi ze skórą-1 , 10 kgMarynata:2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżki
oliwySól morska do smaku
Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku
Kapusta na słodko:1 litr
kapusty kwaszonej z
marchewką20 dag
chudego boczku1 duża
cebula1 duże
jabłko½ szklanki
miodu1 łyżka
suszonej żurawiny1 łyżka
rodzynek lub suszonych
wiśni½ litra
wody1 łyżka
mąki pszennejSól i
pieprz do smakuSposób wykonania:Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury
mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornymPrzygotowałam marynatę:
Miód zmieszałam z
sosem sojowym,
oliwą , dodałam
imbir oraz
sól i utarty
pieprz kolorowy, natarłam marynatą
mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.Następnego dnia podlałam
mięso połową szklanki
wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło
mięso.Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a
kapustę zalałam zimną
wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.

Tłuszcz z
pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę
cebulę oraz
boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę
mąki, wrzuciłam ugotowaną
kapustę, wlałam
wodę, doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.

Na patelnię wlałam
miód wrzuciłam pokrojone w kostkę
jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam
jabłka aż zaczęły być miękkie,

dodałam do
kapusty razem z
żurawiną i
wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z
kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia.

Podałam gęsinę na półmisku obłożoną duszoną
kapustą.Smacznego!

http://dagoma.com.pl/