Wykonanie
Jeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu
pieczarki czy
wędzony boczek.Potrawę podajemy na ciepło :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego (najlepiej już rozwałkowanego)6 dużych
jajek (na jajecznicę)1
jajko + łyżka
wody (do posmarowania ciasta)70 gramów
wędzonego boczku lub
szynkipół małej
cebuli5 średnich
pieczarekpół
czerwonej paprykipół
czerwonej chilli (opcjonalnie)2 małe garście przetartego na tarce
sera żółtego (u mnie mieszanka 4 rodzajów)2 łyżki drobniutko pokrojonego
szczypiorkusólpieprzWykonanie:1. Podsmaż
boczek pokrojony w małą kostkę.2. Dodaj do niego drobniutko pokrojoną
cebulę. Zeszklij ją.3. Dodaj na patelnię pokrojone w małą kostkę
pieczarki (ja zawsze je obieram),
paprykę i
chilli. Podsmażaj do wyparowania
wody wydzielonej z
pieczarek.4. Wbij do podsmażonych składników 6
jajek, dopraw
solą i
pieprzem. Mieszaj do ścięcia się
jajek. Jajecznica nie może być płynna.5. Gotową jajecznicę zdejmij z ognia i dodaj do nich
szczypiorek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.6. Oprósz
mąką papier do pieczenia (opcjonalnie).7. Odetnij 4 rogi ciasta.
8. Wzdłuż ciasta wyłóż jajecznicę.
9. Posyp
jajka serem żółtym.
10. Nałóż krótsze, przycięte boki na farsz, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki.11. Pozaplataj paseczki ze sobą i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego
jajka z 1 łyżką
wody.
12. Posyp wierzch pozostałym
żółtym serem.
13. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy.14. Upieczone ciasto pokrój na porcje po około 7 minutach od wyjęcia z piekarnika.Smacznego :)