ßßß Cookit - przepis na PYSZNA JAJECZNICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PYSZNA JAJECZNICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

nazwa

Wykonanie

Jeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek.
Potrawę podajemy na ciepło :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej już rozwałkowanego)
6 dużych jajek (na jajecznicę)
1 jajko + łyżka wody (do posmarowania ciasta)
70 gramów wędzonego boczku lub szynki
pół małej cebuli
5 średnich pieczarek
pół czerwonej papryki
pół czerwonej chilli (opcjonalnie)
2 małe garście przetartego na tarce sera żółtego (u mnie mieszanka 4 rodzajów)
2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Podsmaż boczek pokrojony w małą kostkę.
2. Dodaj do niego drobniutko pokrojoną cebulę. Zeszklij ją.
3. Dodaj na patelnię pokrojone w małą kostkę pieczarki (ja zawsze je obieram), paprykę i chilli. Podsmażaj do wyparowania wody wydzielonej z pieczarek.
4. Wbij do podsmażonych składników 6 jajek, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do ścięcia się jajek. Jajecznica nie może być płynna.
5. Gotową jajecznicę zdejmij z ognia i dodaj do nich szczypiorek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
6. Oprósz mąką papier do pieczenia (opcjonalnie).
7. Odetnij 4 rogi ciasta.
8. Wzdłuż ciasta wyłóż jajecznicę.
9. Posyp jajka serem żółtym.
10. Nałóż krótsze, przycięte boki na farsz, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki.
11. Pozaplataj paseczki ze sobą i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody.
12. Posyp wierzch pozostałym żółtym serem.
13. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy.
14. Upieczone ciasto pokrój na porcje po około 7 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2016/01/pyszna-jajecznica-zapiekana-w-ciescie.html