Wykonanie
Proponujemy
schab w ciekawej oprawie - z
kalafiorem, w sosie
curry z surówką z
kiszonych ogórków z
jabłkiem.Składniki:-ok. 0,8 kg
schabu bez kości-
kalafior-
cebula-500 ml
przecieru pomidorowego-
sól,
pieprz,
curry-
czosnek niedźwiedzi-kilka łyżek
oleju-łyżka
masła-surówka z
kiszonych ogórków z
jabłkiemSchab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony,pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines.
Rozwijamy w tzw. wiatrak i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem niedźwiedzim.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy
olejemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut.
W międzyczasie podzielony na części
kalafiorgotujemy w osolonej wodzie(można dodać
susz warzywny )przez ok. 5-7 minut.
Na patelni z niewielką ilością
oleju szklimypokrojoną w drobną kostkę
cebulę.
Dodajemy odcedzony
kalafior i
masło i delikatnie obsmażamy.
Dolewamy
przecier pomidorowy.
Przyprawiamy do smaku
pieprzem,
solą i
curry i zagotowujemy.
Schab upieczony.
Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze
schabem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy bez przykrycia 30 minut.
Przekładamy na półmisek.
Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i smaczny obiad gotowy.
Smacznego!