ßßß Cookit - przepis na 303. zdrowa szarlotka i "owsianka mus" ;)

303. zdrowa szarlotka i "owsianka mus" ;)

nazwa

Wykonanie

Hej !! Jak samopoczucie w poniedziałkowy poranek?
U mnie już zdecydowanie lepiej, słońce wczoraj dodało mi pozytywnych emocji ;) No i jeszcze domowa szarlotka - to też z pewnością miało wpływ na przyjemny dzień.
Niedziela szybko minęła i czas zacząć nowy tydzień, u mnie ten akurat będzie trwał 4 dni, bo w piątek mam wolne :) Jednak będzie bardzo dużo nauki, więc potem na koniec będę wykończona.
Dziś skorzystałam z pomysłu niesamowitej owsiankowej królowej Elin !! Owsiankę budyniową połączyłam z ubitym białkiem (nie dodałam żółtka). Owsianka wyszła naprawdę pyszna *-* Gęsta, puchata, piankowa - jak mus <3 Jedna z najlepszych jaką jadłam! Dziękuję ci za wspaniałą inspirację Elin ;*
budyniowa owsianka na mleku o smaku wanilii, z białkiem, nerkowcami, crunchy naturalnym i kakaowym ciastkiem owsianym
pudding porridge with milk with vanilla flovor, egg white, cashew nuts, natural crunchy and cocoa oatmeal cookie
Pełnoziarnista szarlotka <3
inspiracja - dziękuję ;*
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pełnoziarnistej
1/2 kostki masła
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru brązowego
Nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru brązowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie ze sobą ugnieść. Następnie podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną masłem formę (u mnie tortownica), a drugą włożyć do lodówki. Następnie spód włożyć do piekarnika i piec tak długo aż zacznie nabierać złotego koloru.
Potem obieramy jabłuszka (niekoniecznie), ścieramy je, kroimy - jak kto woli. Ja starłam na tarce w plasterki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i tak dusimy aż będą miękkie.
Wykładamy mus jabłkowy na gotowy podpieczony spód i pieczemy jakieś 20min. w 180 stopniach Celsjusza.
Na koniec posypujemy kruszonką z drugiej połowy ciasta (ścieramy je) i pieczemy aż się zarumieni.
Wyciągamy, czekamy aż ostygnie - choć na ciepło też pycha ! i posypujemy cukrem pudrem *-* Przepyszne !
Smacznego ;)
P.S. Ja zrobiłam trochę po swojemu, bo z ciasta nie wyszła mi zwarta kula tylko było kruche. Wykleiłam więc ręcznie spód, a kruszonka już była więc nie musiałam nic ścierać na koniec. Nie profesjonalnie, ale wyszło i jest smaczne ;)
a może macie ochotę na ryż na mleku ?
pełnoziarnisty ryż na mleku z cynamonem i syropem klonowym
whole wh eat rice with milk, cinnamon and maple syrup
Dziś Międzynarodowy Dzień Ziemi ;)
Koniec z analizowaniem każdego słowa.
Nie muszę siebie obwiniać,
że powiedziałem coś głupiego.
Nie chcę marnować na to czasu.
Chcę żyć i cieszyć się tym, co mam.
B. Pawlikowska
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/04/303-zdrowa-szarlotka-i-owsianka-mus.html