Wykonanie

Pierogi z wędzoną
śliwką i
masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej
śliwki. Przepis pochodzi z kuchni Agaty
Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną
śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam
śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące
dymem z drewna bukowego, błyszczące i lekko wytrawne w smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru.
Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z
makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę!Składniki:

2 szklanki jasnej
mąki orkiszowej1/2 szklanki wrzątku1 łyżka
masłaszczypta
soliokoło 30 wędzonych
śliwekcukier - opcjonalnie
migdały - opcjonalnieSkładniki na
masło makowe:1/4 kostki
masła2 łyżeczki
maku1 łyżeczka
mioduWykonanie:
mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać
masło z
makiem i
miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce
migdały sparzyć, przelać zimną
wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie
migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne w misce
mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie
masło i szczyptę
soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko
mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć
śliwkę nadzianą
migdałem i zlepić pieroga. Można
śliwkę posypać odrobiną
cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i natychmiast podawać z krążkami pokrojonego, zimnego
masła makowego.
Masło powinno rozpuścić się na pierogach i pięknie je oblepićSMACZNEGO !Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą
śmietaną.Jeśli nie lubisz
maku "strzelającego"
między zębami proponuję masełko ze zmielonym
makiem (przepis znajdziesz tutaj)