Wykonanie

Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego
mięsa (
polędwicy wołowej) lub
ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z
buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego
buraka. Delikatna
słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami
granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku
buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje cały aromat i smak, nic nie umyka do
wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:2-3 czerwone
buraczkipestki z 1/3
granatukawałek gorgonzoli lub innego ulubionego
sera1 łyżka ciemnego
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodusól,
pieprzkoperekWykonanie:niezbyt duże
buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki
buraki pokroić
ostrym nożem w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu w okrąg.
Owoc granatu przeciąć na pół i wydobyć z części pestki z
octu,
miodu i
oliwy przygotować
winegretburaczki skropić
winegretem, posypać pestkami
granatu, pokruszonym
serem i dowolną
zielenią. Posolić i oprószyć
pieprzemSMACZNEGO !