Wykonanie

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-
śmietanową masą. Nadzienie stanowi
mięso, bądź warzywa z
przyprawami.Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło.Główne składniki dzisiejszego quiche to
jarmuż,
ananas i
orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie
mleka kokosowego.
Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę:
czosnkiem,
imbirem,
curry i
papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla
jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś
jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej
mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam!

Składniki na kruche ciasto:200 g
mąki orkiszowej 105080 g zimnego
masła1
jajko3 łyżki lodowatej
wody0,5 łyżeczki
soliSkładniki na nałożenie:200 g
jarmużu40 g podprażonych, solonych
orzechów nerkowca200 g ananasa+150 ml wody+2 łyżki cukru+ 1 łyżka
soku z cytrynySkładniki na sos:1
cebula
2 ząbki
czosnku20 g
imbiru1-2
papryczki chili2 płaskie łyżeczki
curry0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
masła ghee200 ml
mleka kokosowego3
jajkaWykonanie:składniki na kruche ciasto umieścić w misce i ręcznie lub przy pomocy robota zagnieść. Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym
ciastem. Do rozwałkownia ciasto delikatnie podsypać
mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę
masła i
soli. Odstawić do ostudzeniapół małego
ananasa pokroić w kostkę, zalać
wodą, dodać cukier/ksylitol i
sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyc płomień i gotować około 10 minut, odstawić do wystudzenia (można użyć
ananasa z puszki, choć nie polecam)
cebulę,
czosnek i
imbir obrać. Drobno pokroić. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanym
maśle. Dodać
sól i
przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać
sok z ananasa,
mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić
jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty.
Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć
jarmuż, kawałki
ananasa i
orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi
jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjowaćŻYCZĘ SMACZNEGO !źródło: Reformhaus Kurier - Januar 2016