Wykonanie
LEKCJA 2TEMAT : NaleśnikiTen smak pamięta chyba każdy, zwłaszcza z dzieciństwa :) Ja bynajmniej pamiętam:)Co powie Julia
Child ???Kto oglądał " Julii & Julia" ? Chyba każdy ! To dobrze, przynajmniej nie musze przybliżać Wam osoby Julii
Child.A oto jej przepis na idealne ciasto naleśnikowe, które ja dzisiaj przygotowałem i innego nie próbuje bo to mi w zupełności smakuje.
/ ok. 10 sztuk, średnica 23 cm/- szklanka
mąki-2/3 szklanki
mleka-2/3 szklanki
wody- 3 duże
jajka- szczypta
soli- 3 łyżki roztopionego
masła1. Zmiksuj wszystkie składniki aby powstała jednolita masa.2. Zasłoń miskę folia aluminiową i odstaw do lodówki na 30 minut.
3. Smaż naleśniki. Julia smaży bez tłuszczu, ponieważ dodała
masło do ciasta.Nasza polska restauratorka
Magda Gessler nie dodaje tłuszczu do ciasta, za to smaży naleśniki na klarowanym
maśle. Nalesniki możemy podac posmarowane
dżemem i zwinięte w roladki. W najbliższym czasie podam Wam różne propozycje podania właśnie naleśników, aby dopracować naszą lekcje do perfekcji.Jakby to powiedziała Pani
ChildBON APPETIT !!!
Przepis pochodzi z książki " Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni"