Wykonanie
Mój kochany Połówek obchodził niedawno swoje święto, z tej okazji postanowiłam zrobić dla niego tort... Bardzo pracochłonny, ale efekt wart pracy ;) Masa kokosowa wg Ewy Wachowicz.Wszystkiego najlepszego Połóweczko moja, spełnienia wszystkich marzeń! :* <3
Potrzebujemy:
biszkopt mały i
biszkopt na roladę:- 4
jaja,- 0,6szkl
cukru,- 0,6szkl
mąki pszennej,- 0,2szkl proszku budyniowego
czekoladowego (w
biszkopcie na roladę zmienić
budyń na
mąkę ziemniaczaną),
biszkopt większy:- 6 jaj,- mniej niż 1szkl
cukru,- mniej niż 1szkl
mąki pszennej,- niecałe 0,5szkl proszku budyniowego
czekoladowego,masa kokosowa:- 500g
masła,- 1,5szkl
mleka,- 400g
wiórków kokosowych,- 300g
cukru,- 2 łyżki
spirytusu,masa
maślana do przełożenia rolady i pod
lukier:- 250ml
mleka + 125ml osobno,- 0,5szkl
cukru,- 1
żółtko,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 1,5 łyżki
mąki pszennej,- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,- ok. 270g
masła,- 2 łyżki
spirytusu,dodatkowo:-
lukier plastyczny,- pusta puszka po
piwie,- długi patyczek np.
bambusowy.Najpierw upiec
biszkopty (każdy wg poniższego schematu): b
iałka oddzielamy od
żółtek i ubić na sztywną pianę (można z odrobiną
soli), pod koniec ubijania dodać
cukier, po kolei dodawać
żółtka.
Mąki przesiać i delikatnie zmiksować (w przypadku
biszkoptów z proszkiem budyniowym - proszku nie przesiewać). W ylać ciasto do formy, piec ok 30 - 40min w 160 stopniach (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z ok. 60cm wysokości opuścić w formie na podłogę. Postarać się to zrobić tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Wstawić na chwilę do uchylonego piekarnika po czym wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt na roladę - ciepły, zwinąć w czystą ścierkę i pozostawić tak do wystygnięcia.Masa kokosowa:
mleko zagotować z
cukrem i gotować ok 5min, dodać
wiórki kokosowe, wymieszać i gotować kolejne 5min. Odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce masy kokosowej i miksować. Na końcu dodać
spirytus. Masą przełożyć dwa ciemne
biszkopty.Masa
maślana: do rondla wlać 250ml
mleka, dodać
cukier i postawić na ogniu. W tym czasie sporządzić w osobnym garnuszku mieszankę z
mleka,
żółtka,
cukru waniliowego oraz obu mąk. Mątewką rozmieszać tak, by nie było żadnych grudek. Gdy
mleko zacznie się prawie gotować, powoli wlać mieszankę, cały czas mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce wystudzonej masy i miksować. Na końcu dodać
spirytus.Masą
maślaną przełożyć roladę i obtoczyć roladę i tort. Udekorować i połączyć ze sobą.