Wykonanie
Niby już po Bożym Narodzeniu, ale ja zdecydowałam się w święto
Trzech Króli zrobić ten piernik, który zobaczyłam jakiś czas temu u Ewy z Around The Flavors . Dodałam mniej
imbiru, a więcej
cynamonu...i nie dodałam
cukru, a sam
miód. Jeśli chcecie dobrze słodkie ciasto dodajcie - jak Ewa - 10 łyżek
cukru, jeśli wolicie mniej słodkie ciasta pozostańcie jedynie przy miodzie. Wyszedł bardzo dobry i zniknął tak szybko, jak szybko został postawiony na
stole ;) Polecam - szybko, smacznie... czego chcieć więcej? :)
Potrzebujemy (forma 22cm):ciasto:- 160ml
ciemnego piwa Guinness,- 150g
miodu,- 180ml
oleju,- 2
jajka,- 1,5szkl
mąki pszennej,- 2 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
imbiru,- 2,5 łyżeczki
cynamonu,- 1 i 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,
lukier:- ok. 5 - 7 łyżeczek
cukru pudru,- odrobina
soku pomarańczowego.
Piwo wlać do małego rondelka, zagotować i odstawić do wystudzenia. W misce połączyć
mąkę,
kakao,
imbirem,
cynamonem i
sodą. W drugiej misce utrzeć
jajka z
miodem (ew.
cukrem) i
olejem. Ciągle miksując dodawać naprzemiennie
piwo i mieszankę z
mąką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st ok. godziny - u mnie 45min - do tzw suchego patyczka.Przygotować
lukier - połączyć ze sobą sok i
cukier puder. Polać przestudzone ciasto, można udekorować jakąś posypką.