ßßß Cookit - przepis na Chleb z twarogiem i rodzynkami

Chleb z twarogiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pożywny chleb na bazie białego sera, ze słodkim posmakiem bakalii
Kilkudniowy wyjazd sprawił, iż po powrocie zastałam w mojej lodówce twaróg, z kończącą się datą przydatności do spożycia . "Na surowo" go już nie zjem - nie jestem aż tak głodna ekstremalnych wrażeń kulinarnych... Jedyne wyjście to go przerobić "na ciepło".
A że w chlebaku były akurat pustki chlebowe, postanowiłam spożytkować twaróg w nietypowym pieczywku. Mój wzrok padł dodatkowo na resztkę rodzynek, które swoje czasy świetności miały już daleko za sobą. I oto kompozycja chleba gotowa!
Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek:
350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
150g mąki żytniej - typ 720
25g świeżych drożdży
240g twarogu - rozkruszyć
220g ciepłego mleka
50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli - płaskie
garść rodzynek
mąka - do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem
W garnuszku roztopić masło, następnie dolać mleko i chwile podgrzewać do uzyskania letniej temperatury. Zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Dokładnie rozmieszać z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki - jako pożywka . Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią.
W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.
Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko mąką. Oprószyć go z wierzchu mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu.
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...
Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.
Podobna kompozycja chlebowa do podejrzenia tu: Chleb z twarogiem i jogurtem .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/01/chleb-z-twarogiem-i-rodzynkami.html