Wykonanie
Pożywny
chleb na bazie
białego sera, ze słodkim posmakiem
bakaliiKilkudniowy wyjazd sprawił, iż po powrocie zastałam w mojej lodówce
twaróg, z kończącą się datą przydatności do spożycia . "Na surowo" go już nie zjem - nie jestem aż tak głodna ekstremalnych wrażeń kulinarnych... Jedyne wyjście to go przerobić "na ciepło".A że w chlebaku były akurat pustki
chlebowe, postanowiłam spożytkować
twaróg w nietypowym
pieczywku. Mój wzrok padł dodatkowo na resztkę
rodzynek, które swoje czasy świetności miały już daleko za sobą. I oto kompozycja
chleba gotowa!
Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek:350g
mąki pszennej - u mnie akurat tortowa150g
mąki żytniej - typ 72025g świeżych
drożdży240g
twarogu - rozkruszyć220g ciepłego
mleka50g roztopionego
masła - sugeruję
masło, a nie
margarynę czy
olej ze wzgl. na walory smakowe2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli - płaskiegarść
rodzynekmąka - do obsypania
chleba z wierzchu przed pieczeniem
W garnuszku roztopić
masło, następnie dolać
mleko i chwile podgrzewać do uzyskania letniej temperatury. Zdjąć z ognia i wkruszyć
drożdże. Dokładnie rozmieszać z 2 łyżeczkami
cukru i 1 łyżeczką
mąki - jako pożywka . Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią.W dużej misce wymieszać razem obydwie
mąki i
sól. Dolać rozczyn
drożdżowy. Na końcu wkruszyć
twaróg i dołożyć
rodzynki.Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto
chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .Wyrośnięte ciasto
chlebowe zbić w misce kilka
razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko
mąką. Oprószyć go z wierzchu
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba ponacinać na skos
ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się
chleb przy pieczeniu.Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady,
chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...Gotowość
chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.Podobna kompozycja chlebowa do podejrzenia tu:
Chleb z
twarogiem i
jogurtem .