ßßß Cookit - przepis na Goły jeździec na śniadanie

Goły jeździec na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Czyli druga młodość czerstwego chleba :)
W szale twórczym upiekłam tak dużo pieczywa, że nie udało się nam go zjeść póki było jeszcze świeże i miękkie.
Włos na głowie mi się jeży na myśl o marnowaniu pożywienia, więc zaczęłam szukać inspiracji na spożytkowanie czerstwego już mocno pieczywka. Z pomocą przyszła Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie, która podsunęła mi nietuzinkowy pomysł na czerstwy chleb w postaci... Gołego jeźdźca !
Czemu taka nazwa??? A nie mam pojęcia! Ale jest chwytliwa i wesoła, przyjęłam ją i będę powielać :)
Niejaka Bafka dywaguje tu nad etymologią frazy, dopatrując się jej źródeł w sposobie nazwania tego specjału w innych krajach: w Niemczech jako Armer Ritter, w Norwegi jest to Arme Riddere, a w Anglii mają miano Poor Knights of Windsor . Może i ziarno prawdy w tym jest, kto wie? :)
Jako składnik podstawowy Gołego jeźdźca użyłam czerstwego chleba z twarogiem i rodzynkami - przepis był niedawno na blogu TU . Wyśmienicie wpasował się tu w słodkie, waniliowe smaki końcowego produktu.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
2 duże i grube kromki czerstwego chleba z twarogiem i rodzynkami
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego + 1 łyżeczka dodatkowo do posypania po usmażeniu
1 łyżka bułki tartej - czubata
1 łyżka mąki żytniej - czubata
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
Ukroić 2 duże i grube kromki czerstwego chleba - u mnie akurat własnoręcznie wypiekany chleb z twarogiem i rodzynkami .
Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Miksturę wylać na duży talerz i maczać w nim kromki pieczywa z obydwu stron, aż wchłoną niemal wszystko.
Przygotować panierkę z bułki tartej i mąki żytniej, dobrze je ze sobą mieszając. Nie używam tu samej bułki, bo za bardzo spija olej z patelni.
Na patelni rozpuścić olej wraz z masłem - masło nie będzie się wtedy przypalać, a nadal zachowa swój śmietankowy smak .
Opanierować w bułce tartej z mąką i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Gorące grzanki posypać już na talerzu pozostałą łyżeczka cukru waniliowego.
Konsumować ze smakiem póki jeszcze gorące. Nie ma to jak Goły Jeździec na śniadanie!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/01/goy-jezdziec-na-sniadanie.html