ßßß Cookit - przepis na Grzyby suszone w panierce

Grzyby suszone w panierce

nazwa

Wykonanie

Jak głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek.
Składniki:
10 szt. grzybków suszonych
1 jajo
1 dag mąki
250 ml mleka
2 dag bułki tartej
Olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem rozłożyć grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką, by się rozpłaszczyły. Osuszyć, posolić, obtoczyć w mące, namoczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/grzyby-suszone-w-panierce.html