Wykonanie
Jak głosi tradycja
grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z
grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek.
Składniki:10 szt.
grzybków suszonych1
jajo1 dag
mąki250 ml
mleka2 dag
bułki tartejOlej lub
masło klarowane do smażeniaWykonanie:
Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w
mleku, następnie w nim je ugotować .
Potem rozłożyć
grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką, by się rozpłaszczyły. Osuszyć, posolić, obtoczyć w
mące, namoczyć w rozmąconym
jajku i obtaczać w
bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron.