Wykonanie
Domowa
wędlina, przy której prawie wcale się nie napracujemy. Zapewne z tego też powodu cieszy się dość dużą popularnością. Ale jest jeszcze jeden powód- tak przygotowany
schab jest niezwykle soczysty i aromatyczny. W moim przypadku wyraźnie czuć smak i zapach
estragonu. Zapraszam!ok. 1 - 1,5 kg
schabuok. 2 litry
wody,1/3 szklanki
soli,2 łyżki
majonezu,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka mielonego
pieprzu cytrynowego1 łyżka
suszonego estragonu -
estragon możemy zastąpić innymi ulubionymi
ziołami np.
ziołami prowansalskimi,
rozmarynem3 ząbki
czosnku,3
liście laurowe,3 ziarna
ziela angielskiegoCzosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy pozostałe
przyprawy i
majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę.
Schab układamy w garnku, zalewamy
wodą i dodajemy marynatę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Pyszna i soczysta
wędlina gotowa!