Wykonanie
Pyszne domowe pierożki z makowym farszem smakują idealnie nie tylko w święta Bożego Narodzenia.Składniki:· 500 g
mąki pszennej· 1 1/4 szklanki
wody· 1 duże
jajko· szczypta
soliMąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.Farsz makowy:· 200 g mielonego
maku· 3/4 szklanki
mleka owsianego/ lub jeśli wolicie krowiego· 4 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
miodu malinowego· 1 garść
suszonej żurawiny· 1 garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 1 garść uprażonych
nerkowców· 2
jajka· 1 łyżka
kaszy mannyMleko zagotowujemy z
cukrem i
miodem. Do gotującego się
mleka wsypujemy
mak i gotujemy na małym ogniu aż
mak wchłonie całe
mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
bakalie i
kaszę manną. Dokładnie mieszamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozbełtane
jajka i ponownie dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy farszem makowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie dosłownie kilkanaście sekund od wypłynięcia. Ugotowane pierożki obsmażamy na złoto na
maśle klarowanym, podajemy oprószone
cukrem pudrem.