Wykonanie
Mocno piernikowe ciasto na bazie jednej ze zdrowszych
kasz. Przełożone smakowitym kremem z
masła orzechowego,
cynamonu i powideł. Po prostu pycha!Ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm)· 200 g
kaszy jaglanej· 2 szklanki
mleka owsianego· 3 łyżki
oleju kokosowego - płynnego· ok. 1/3 szklanki
mleczka kokosowego· 2
jajka· 4 łyżki
mąki pszennej· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 1/2 szklanki płynnego
miodu malinowego· 3 łyżeczki
przyprawy do pierników· szczypta
soli· 100 g ususzonych kawałków
kokosaKrem:· 350 g
masła orzechowego· ok. 1/2 szklanki
miodu malinowego· pół łyżeczki
cynamonu· 4 łyżki
mleczka kokosowego· 3 łyżki powideł
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy
mleko owsiane. Dodajemy
kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy razem z
olejem,
przyprawą do pierników,
miodem, szczyptą
soli,
jajkami,
mleczkiem kokosowym,
mąką i ekstraktem
waniliowym. Dodajemy kawałki suszonego
kokosa i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy ok. 70-80 minut, temp. 180 stopni. Patyczek po wbiciu w środek ciasta i wyciągnięciu powinien być w miarę suchy - ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, ale na pewno nie powinno pozostawiać śladów surowego ciasta. Gdyby wierzch ciasta zaczął się zbyt mocno rumienić, należy przykryć go papierem do pieczenia. Lekko przestudzone ciasto przecinamy na 2/3 wysokości - polecam metodę "
nitki". Środek wyższego placka wydrążamy łyżeczką. Okruszki możemy zjeść lub wykorzystać do dekoracji ciasta.Masa -
masło orzechowe,
miód,
cynamon, powidła i
mleczko kokosowe ucieramy na jednolitą masę.Składanie - placek z wydrążonym środkiem układamy na paterze. Środek wypełniamy częścią masy. Przykrywamy cieńszym wcześniej odkrojonym plackiem. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i kawałkami suszonego
kokosa.