Wykonanie
W tym roku na świątecznym
stole oprócz tradycyjnych wypieków pojawią się także wypieki w wersji dietetycznej. Jednym z nich na pewno będzie jaglany mazurek z przepisu Eksperymentalnie . :) W swojej wersji zrezygnowałam z masy kajmakowej i zastąpiłam ją
dżemem truskawkowym. Smakuje naprawdę wyśmienicie i wcale nie czuć, iż to ciasto z
kaszy :) Oczywiście możecie eksperymentować z dodatkami, udekorować ciasto jak Wam się podoba. Polecam do tego
bakalie i
orzechy. A i co ważne - ciasto przygotowuje się naprawdę szybko :) Co tu więcej pisać, smacznego :)przepis na blachę o wymiarach 23,5cm x23,5cmŹródło

150 g ugotowanej
kaszy jaglanej100 g
płatków jaglanych3 łyżki budyniu
waniliowego2
jajka2 łyżki
miodu150 ml
mleka kokosowego2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanegoszczypta
soli+ dowolne dodatki do ozdobyDo miski przełóż
kaszę jaglaną,
płatki jaglane,
budyń waniliowy oraz
sól. W drugim naczyniu roztrzep
jajka, dodaj
mleko kokosowe, rozpuszczony
olej kokosowy oraz rozpuszczony
miód. Całość wymieszaj i dodaj do składników suchych. Następnie zmiksuj wszystko dokładnie. Gdy masa będzie gotowa, przełóż ją na blachę wysmarowaną
olejem kokosowym. Wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj ciasto dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam do tego celu powidła oraz
bakalie.Smacznego :)

