Wykonanie
Składniki:· 1,5 kg
ziemniaków· 1,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego· duża
cebula·
szczypiorek· 2 łyżki
bułki tartej· 1
jajko·
sól·
pieprz· łyżeczka
estragonu· 3szklanki
mleka owsianego/ lub jeśli używacie-
mleka krowiego· 3 kopiaste łyżki
mąki· 2 łyżki
masła klarowanego·
olej rzepakowy·
gałka muszkatołowaZiemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Ugotowane kroimy w talarki.
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy do
mięsa, dodajemy
bułkę tartą, posiekany drobno
szczypiorek,
jajko,
estragon,
sól i
pieprz do smaku.
Mięso dokładnie wyrabiamy.W garnku podgrzewamy 2 łyżki
masła, dodajemy 3 łyżki
mąki i robimy zasmażkę. Zalewamy ją połową szklanki
mleka owsianego. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dolewamy pozostałe
mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
masła klarowanego i odrobiną sosu. Wykładamy 1/2
ziemniaków, polewamy sosem, układamy
mięso, polewamy sosem. Następna warstwa to reszta
ziemniaków i pozostały sos. Zapiekankę pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni.- na ostatnie 20 minut zwiększamy temp. do 200 stopni. Zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Na drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi. Nadmiar płynu, który powstanie podczas pieczenia, polecam zlać i podać podgrzany jako sos do zapiekanki. Smacznego!