Wykonanie
Cześć WszystkimZa oknem prawdziwa zima nam się objawiła, biało i mroźno, dlatego nie jedno z nas pewnie wolałoby zaszyć się w domu. Niektórzy natomiast wybiorą się na spacer, który będzie miał w sobie trochę
magii zimy pamiętanej z lat dzieciństwa. Ja szczerze mówiąc trochę czekałem na śnieg, bo skoro już mrozy nastały, to niech jest choć trochę biało. Dla tych którzy pragną zaszyć się w domu mam propozycję, aby upiec ciasto
śliwkowe, które jest świetnym substytutem dla piernika. Jedno jest pewne, jedni i drudzy z takiego ciasta się ucieszą.Potrzebne składniki:

Składniki ciasto o wymiarach keksówki 12cm x 30cm150g
masłamiseczka
dżemu śliwkowego1/2 szklanki
cukru pudru1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
kakaogarść
orzechów włoskichłyżeczki
cynamonuDżem śliwkowy umieszczamy w misce,następnie dodajemy roztopione
masło i dokładnie mieszamy.

Dodajemy
cukier puder i
proszek do pieczenia, po czym dokładnie mieszamy, powtarzamy czynność po dodaniu kolejnych składników
mąki i
kakao. Na koniec dodajemy
cynamon i posiekane
orzechy włoskie.

Keksówkę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą,po czym umieszczamy w niej masę na ciasto.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemyprzez około 40 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilędo wystygnięcia, po czym wyjmujemy z formy i posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto jest w środku wilgotne, a smaku zachowuje
śliwkę i
cynamon, a do tego chrupiące
orzechy. Życzę wszystkim smacznego i trzymajcie się ciepło.