ßßß Cookit - przepis na Popękane ciasteczka orzechowe

Popękane ciasteczka orzechowe

nazwa

Wykonanie

Jako, że Święta tuż tuż w mojej kuchni unoszą się pyszne zapachy suszonych owoców, orzechów i cynamonu. W tym roku postanowiłam nie piec pierniczków, ale zamiast nich różne ciasteczka na bazie orzechów. Pierwszymi z nich są te kruche ciastka orzechowe w cukrze pudrze z cukru trzcinowego . Zapraszam!
inspiracja
SKŁADNIKI:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g mąki tortowej
- 25 g miękkiego masła
- jajko
- łyżka soku z cytryny/limonki
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier puder trzcinowy do obtaczania ciastek
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto. Ciasto w misce wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C. W trakcie pieczenia ciasteczka popękają, a dzięki posypce z cukru pudru nabiorą ciekawego wyglądu. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/12/orzechowe-ciasteczka.html