Jako, że Święta tuż tuż w mojej kuchni unoszą się pyszne zapachy suszonych owoców, orzechów i cynamonu. W tym roku postanowiłam nie piec pierniczków, ale zamiast nich różne ciasteczka na bazie orzechów. Pierwszymi z nich są te kruche ciastkaorzechowe w cukrze pudrze z cukru trzcinowego . Zapraszam!inspiracjaSKŁADNIKI:- 150 g mielonych orzechów włoskich- 50 g mąki tortowej- 25 g miękkiego masła- jajko- łyżka soku z cytryny/limonki- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego- pół łyżeczki cynamonu- łyżka kakao- pół łyżeczki proszku do pieczenia- dodatkowo: cukier puder trzcinowy do obtaczania ciastekPRZYGOTOWANIE:W misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto. Ciasto w misce wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C. W trakcie pieczenia ciasteczka popękają, a dzięki posypce z cukru pudru nabiorą ciekawego wyglądu. Smacznego!