Wykonanie
Po zjedzeniu tego wypieku zastanawiam się jak kiedyś mogłam twierdzić, że serniki są niedobre. teraz moje opinia na ich temat uległa diametralnej zmianie;)Ciasto upiekłam na chrupiącym, mocno
orzechowym spodzie, a do
sera dodałam słodkie
banany i niezastąpione puree
dyniowe. Efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Minął dopiero dzień od kiedy go piekłam, a nie został po nim nawet okruszek.Składniki na małą tortownicę:na spód:90g
mąki orzechowej*60g
mąki pełnoziarnistej
jajko + 3
żółtka4 łyżeczki ksylitolu/
miodu3 łyżki
oleju na masę
serową:320g
białego sera półtłustego, zmielonego an gładką masę2 nieduże
banany, mocno dojrzałe6 czubatych łyżek puree
dyniowego3
białkaewentualnie trochę
ksylitolu, zależy od preferowanej słodkości (ja nie dodawałam) na polewę:2 paski
gorzkiej czekoladykilka łyżek
mleka*
Mąkę można kupić lub zmielić
orzechy włoskie na proszek.Wszystkie składniki na spód dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ser,
banany i puree (w tym momencie możena trochę dosłodzić) blendujemy razem, aż do otrzymania gładkiej masy. Następnie łączymy razem z
białkami.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy ciasto na
spod, a później wylewamy masę
serową.Ciasto pieczemy w 180C przez około 45 minut.Po upieczeniu ozdabiamy polewą z
czekolady.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować serniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
orzechy włoskie s ą kopalnią wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin E oraz B6, a także pierwiastków- magnezu, wapnia i żelaza; dzięki fosforowi przyczyniają się do poprawy pracy mózgu.
ser biały jest dobrym źródłem
białka oraz magnezu i witamin z grupy B.