ßßß Cookit - przepis na Serniczek bananowo-dyniowy na orzechowym spodzie

Serniczek bananowo-dyniowy na orzechowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Po zjedzeniu tego wypieku zastanawiam się jak kiedyś mogłam twierdzić, że serniki są niedobre. teraz moje opinia na ich temat uległa diametralnej zmianie;)
Ciasto upiekłam na chrupiącym, mocno orzechowym spodzie, a do sera dodałam słodkie banany i niezastąpione puree dyniowe. Efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Minął dopiero dzień od kiedy go piekłam, a nie został po nim nawet okruszek.
Składniki na małą tortownicę:
na spód:
90g mąki orzechowej*
60g mąki pełnoziarnistej
jajko + 3 żółtka
4 łyżeczki ksylitolu/ miodu
3 łyżki oleju na masę serową:
320g białego sera półtłustego, zmielonego an gładką masę
2 nieduże banany, mocno dojrzałe
6 czubatych łyżek puree dyniowego
3 białka
ewentualnie trochę ksylitolu, zależy od preferowanej słodkości (ja nie dodawałam) na polewę:
2 paski gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka
*Mąkę można kupić lub zmielić orzechy włoskie na proszek.
Wszystkie składniki na spód dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ser, banany i puree (w tym momencie możena trochę dosłodzić) blendujemy razem, aż do otrzymania gładkiej masy. Następnie łączymy razem z białkami.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy ciasto na spod, a później wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy w 180C przez około 45 minut.
Po upieczeniu ozdabiamy polewą z czekolady.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować serniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
orzechy włoskie s ą kopalnią wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin E oraz B6, a także pierwiastków- magnezu, wapnia i żelaza; dzięki fosforowi przyczyniają się do poprawy pracy mózgu.
ser biały jest dobrym źródłem białka oraz magnezu i witamin z grupy B.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/11/serniczek-bananowo-dyniowy-na.html