ßßß Cookit - przepis na KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ

KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ

nazwa

Wykonanie

Jesienią podaję mojej Rodzinie dynię na tysiąc sposobów:) Uwielbiamy ją w każdej postaci. To mój kolejny przepis z wykorzystaniem pięknej, pomarańczowej i słodkiej dyni Hokkaido. Pokrojoną w kostkę dynię skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam przyprawami, w tym cynamonem i płatkami chili i zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej kaszy jaglanej, dodaję cieciorkę oraz kruszoną fetę i obficie posypuję siekaną natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam!
SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby):
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 łyżka oleju do gotowania kaszy
1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy
1 mała dynia Hokkaido
1 puszka cieciorki
80-100 g sera feta
papryka chili w płatkach
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dokładnie przepłucz ciepłą wodą z kranu. Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika, wsyp do garnka, zalej 3 szklankami wody i ugotuj ją z solą i olejem według instrukcji na opakowaniu (u mnie okolo 20 minut na małym gazie).
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Dynię umyj, przekrój i wydrąż miąższ i pestki (możesz ją wcześniej obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, gdyż dynia Hokkaido ma cienką i miękką skórkę).
Pokrój ją w większą kostkę (okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej oliwą z oliwek, posyp przyprawami, posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut, aż będzie miękka.
Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-z-aromatyczna-dynia.html