Wykonanie

Jesienią podaję mojej Rodzinie
dynię na tysiąc sposobów:) Uwielbiamy ją w każdej postaci. To mój kolejny przepis z wykorzystaniem pięknej, pomarańczowej i słodkiej dyni Hokkaido. Pokrojoną w kostkę
dynię skrapiam
oliwą z oliwek, doprawiam
przyprawami, w tym
cynamonem i
płatkami chili i zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej
kaszy jaglanej, dodaję
cieciorkę oraz kruszoną
fetę i obficie posypuję siekaną
natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się
dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby):1 szklanka
kaszy jaglanej3 szklanki
wody1 łyżka
oleju do gotowania
kaszy1/3 łyżeczki
soli do osolenia
kaszy1 mała
dynia Hokkaido1 puszka
cieciorki80-100 g
sera fetapapryka chili w płatkach0,5 łyżeczki mielonego
cynamonu4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki siekanej
natki pietruszkisólświeżo zmielony
czarny pieprzWYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dokładnie przepłucz ciepłą
wodą z kranu. Następnie przelej ją wrzącą
wodą z czajnika, wsyp do garnka, zalej 3 szklankami
wody i ugotuj ją z
solą i
olejem według instrukcji na opakowaniu (u mnie okolo 20 minut na małym gazie).Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Dynię umyj, przekrój i wydrąż miąższ i pestki (możesz ją wcześniej obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, gdyż
dynia Hokkaido ma cienką i miękką skórkę).Pokrój ją w większą kostkę (okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej
oliwą z oliwek, posyp
przyprawami,
posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz
dynię około 20-25 minut, aż będzie miękka.Na talerz wyłóż ciepłą
kaszę, posyp upieczoną
dynią, odcedzoną z zalewy
cieciorką, pokruszoną
fetą i siekaną
natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!
