Wykonanie
W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym razem, a po kolacji podałam na deser ten oto
czekoladowy sernik z polewą
malinową. Prosty, klasyczny, zachwycił moich gości całkowicie :) Do tego stopnia, że kazali mi umieścić na Blogu przepis na niego, tak aby główna "sprawczyni całego zamieszania" - Karolinka, mogła go spokojnie upiec w domu :) Spieszę więc dziś z przepisem na ten aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Intensywnie
czekoladowy z
malinową nutą (polewą z
konfitury -) oba smaki obłędnie się łączą w całość :)Polecam Wam użyć mieszanki
czekolad:
mlecznej i gorzkiej, dzięki
czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony.Ten
czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób.Polecam Wam go na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień, bo jest dziecinnie prosty do zrobienia. A może zechcecie oczarować swoich gości na karnawałowej imprezie...?:))SKŁADNIKI NA SPÓD:200 g
herbatników (użyłam pełnoziarnistych)70 g
masła2 pełne łyżki ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ:500 g
twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")500 g
mascarpone1,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego lub z prawdziwą
wanilią (16 g)4
jajka2
żółtka3,5 łyżki
mąki ziemniaczanej3 płaskie łyżki ciemnego
kakao100 ml
śmietany kremówki 36%2 tabliczki
czekolady: 1
mleczna i 1 gorzkaS KŁADNIKI NA POLEWĘ
MALINOWĄ:1 słoik
konfitury malinowej lub
dżemu malinowego (około 300 g)1-2 łyżeczki
wodyWYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani
boków.
Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj
kakao i roztopione
masło. Wymieszaj. Wyłóż powstałą masą dno tortownicy, uklepując ją dobrze, by była równa. Wstaw spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub formy wlej gorącą
wodę i ustaw naczynie na dnie piekarnika.W misce zmiksuj
twaróg,
mascarpone,
cukier,
cukier wanilinowy,
jajka,
żółtka,
mąkę ziemniaczaną i
kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników.W rondelku podgrzej
śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki
czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie
czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj.Wylej masę
serową na schłodzony spód. Piecz sernik przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz go jeszcze przez 80 minut. Upieczony sernik wysuń z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.POLEWA:
Konfiturę lub
dżem podgrzej w garnuszku z 1-2 łyżeczkami
wody, następnie przetrzyj ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Posmaruj polewą wierzch ostudzonego sernika i wsadź go lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe! Smacznego!