Wykonanie
Po ostatnich kotletach z
kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej
kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie - jaglankę z karmelizowanymi
bananami :) Przepyszna, rozgrzewająca porcja postawi Was o poranku na nogi i dostarczy energii na długo. Jaglanki w tej wersji w ogóle nie słodzę, ponieważ
cukier zawarty jest już w karmelu i według mnie jest to wystarczająca ilość na dwie miski.
Banany w karmelu smakują obłędnie i ciężko się od nich oderwać, a z
kaszą komponują się idealnie :)
Kasza jaglana jest wyjątkowo wartościowa, o czym
pisałam już w poprzednim
poście. Oczyszcza organizm z toksyn, zawiera zbawienny dla paznokci i włosów krzem i cynk, jak również żelazo i potas. Odkwasza organizm i usprawnia pracę jelita grubego. Dostarcza niezbędnych witamin, węglowodanów złożonych,
soli mineralnych oraz
białka.
Kaszę jaglaną możecie ugotować na wodzie lub na
mleku, wybór pozostawiam Wam. Ja z reguły gotuję na wodzie i na koniec dolewam trochę
mleka, ale przez długie lata gotowałam ją tylko na
mleku, na wolnym ogniu, przez co była bardzo kremowa. Poniżej podaję Wam mój sposób na ugotowanie
kaszy, tak, aby nie czuć było charakterystycznej dla niej goryczki. Oprócz tego
kasza tak przygotowana pozostaje sypka i po prostu smaczna :) A w towarzystwie ulubionych dodatków może być wyśmienitym początkiem dnia!SKŁADNIKI (na 2 porcje):0,75 szklanki
kaszy jaglanej2 szklanki
wody (lub
mleka roślinnego -
migdałowego,
sojowego,
kokosowego albo krowiego)
mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki)2
banany3 łyżki
brązowego cukru2-3 łyżki
wody1 łyżeczka
masłakilka
orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych)WYKONANIE:GOTOWANIE
KASZY JAGLANEJ:
Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą
wodą z kranu . Następnie przelej ją wrzącą
wodą z czajnika .W garnuszku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki
wody lub
mleka. Na wrzącą
wodę (lub
mleko) wsyp
kaszę, zamieszaj i przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj
kaszę przez około 15-18 minut. Ugotowaną
kaszę zdejmij z ognia i zostaw na 5-10 minut pod przykryciem. Następnie dolej
mleka, ilość według uznania, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję
kaszy.KARMELIZOWANE
BANANY:Na rozgrzaną patelnię wsyp
cukier, dodaj 2-3 łyżki
wody i rozpuść całość, aż powstanie złocisty karmel. Dołóż
masło i zamieszaj. Wrzuć do karmelu obrane ze skórki i pokrojone w grubsze plastry
banany, zamieszaj i smaż je przez około 4 minuty, aż ładnie pokryją się karmelem.
Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane
banany. Wierzch posyp siekanymi
orzechami. Gotowe! Smacznego!