Zapadła swoista moda na desery jaglane, z czego się cieszę ogromnie bo to samo zrowie.Widziałam wersję czekoladową, kokosową, owocową.U mnie wersja czekoladowa na mleku sojowym z korzennymi przyprawami i suszoną śliwką.Pyszny i pożywny deser pełen wartościowych składników. Polecam wszystkim łasuchom!1/2 szklanki kaszy jaglanej1 1/2 szklanki wodyok. 1 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowe)kawałek kory cynamonuszczypta gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki cynamonu5-6 suszonych śliwek4 kostki czekolady1 łyżeczka masłakokosowego1/3 banana1 łyżeczka stewii (opcjonalnie)Kaszę przepłukujemy wrzątkiem na sitku. Prażymy w suchym rondelku, zalewamy wodą, solimy, dodajemy korę cynamonu, śliwki, przyprawy i gotujemy do miękkości (może być lekko przegotowana).Po ok. 20 minutach dolewamy mleko, gotujemy jeszcze 10 minut i mieszamy od czasu do czasu.Zestawiamy miksturę z ognia. Roztapiamy w mikrofali lub nad parą czekoladę z masłemkokosowym.Dodajemy do masy razem z kawałkami banana. Miksujemy na gładki krem.Możemy dodać jeszcze mleka jeśli krem będzie za gęsty. Jeśli mało słodki dosładzamy stewią.Polecam też mój przepis: