Wykonanie
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę!
Kakaowe ciasto z
jabłkami w
cynamonie, z
białą czekoladą i
bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym
stole.


Tortownica 24 cm3 szklanki
mąki3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru250 g
margaryny lub
masła2 łyżki
śmietany 18%1,2 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
masła2 łyżki
cukru100 g
białej czekolady1 łyżka
mąki ziemniaczanej2,5 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe (po 40 g)3 łyżki
cukru3
białka3 łyżki
cukruSzczypta
soliNa stolnicę przesiać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia. Dodać
cukier, pokrojoną
margarynę i
śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy
ciastem z lodówki.
Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić
masło. Wrzucić
jabłka, posypać je
cynamonem i
cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną
białą czekoladę i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące
jabłka wyłożyć na dno tortownicy.

2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy
mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować.
Budyń wyłożyć na
jabłka.
Białka ubić na sztywno z szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Masę przełożyć na
budyń.Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek,
kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).

Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.



