Wykonanie
Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami
makaronu. Uwielbiam połączenie
szpinaku,
kurczaka i
sosu beszamelowego.

11 rurek
makaronu Cannelloni150 g
makaronu Casarecce1 puszka
kukurydzy (285 g)150 g
czerwonej fasoli z puszki300 g
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnku1 łyżka
masłaSólPieprz500 g
piersi z kurczakaPrzyprawa do kurczakaSos beszamelowy:1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennejOk. 2 szklanki
mlekaMasło do formy
Olej do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.
Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem na rozgrzanym
maśle, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy
szpinak,
kurczaka,
kukurydzę oraz
fasolę.

Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki
cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie
masłem. Na dno wykładamy
makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy
sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy
mleko tak aby powstał sos o konsystencji
śmietany). Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia w 180 *C.