Wykonanie
Wczoraj przepis został wyróżniony w konkusie Hortex-u, więc dziś prezentuję go na blogu... Konkurs polegał na przygotowaniu dania z kuchni polskiej (kaszubskiej, mazowieckiej, wielkopolskiej lub śląskiej). U mnie Mazowsze...Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany
podrobami drób. Moja propozycja to
kurczak nadziany
mięsem mielonym z warzywami,
natką pietruszki, w
białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji...


2 kg
kurczak w całości250 g
mięsa mielonego z
indykaGarść posiekanej
natki pietruszki2
cebule1
jajko (
żółtko +
białko)2 łyżki
bułki tartej5
pieczarek200
marchewki z
groszkiem Hortex
SólPieprzMajeranekPrzyprawa do kurczakaMizeria:1
ogórekSól,
CukierŚmietana 12%Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy
solą,
pieprzem,
przyprawą do kurczaka i
majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Między czasie przygotowujemy farsz.
Cebulkę i
pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy
mięso mielone,
groszek z
marchewką,
natkę pietruszki,
żółtko,
bułkę tartą. Przyprawiamy
solą,
pieprzem.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy
kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy.
Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia.
Kurczaka podałam z polską mizerią.Mizeria:
Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy
cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy
śmietankę, mieszamy.

