Wykonanie
Babka wyrosła puszysta i delikatna z posmakiem
ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z
czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie…


250 g
masła1,5 szklanki
cukruOlejek migdałowy4
jajka1 szklanka
mleka2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
ananasa kandyzowanegoPolewa:1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyZielony barwnikJajeczka:100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki wiórek
kokosowych10 g
cukru waniliowego2 łyżki
cukru1
jajko30 ml
oleju100 ml
soku pomarańczowego6 skorupekŻółty
lukier (
cukier puder +
sok z cytryny + żółty barwnik)Koszyczki:50 g
czekolady mlecznej50 g
białej czekolady
Masło ucieramy z
cukrem i
olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym
jajku.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy
mąkę i dolewamy
mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy
ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut.

Polewa:
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę.

Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę
oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy.

Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (
jajko,
olej,
sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (
mąka,
cukry,
wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut.

Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy
żółtym lukrem.Koszyczki:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek, układamy jajeczka i stawiamy na babce.

