Wykonanie
Ciasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują.
Składniki:Tortownica 24 cm
Biszkopt:3
jajka,3 łyżki
cukru,3 łyżki
mąki pszennej,1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,1 łyżka
oleju,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
Aromat waniliowy (kilka kropel),Masa agrestowa:200 g
brzoskwiń z puszki lub świeżych,150 g
serka homogenizowanego waniliowego,1
galaretka agrestowa,Masa wiśniowa:150 g
serka homogenizowanego waniliowego,1
galaretka wiśniowa,Masa śmietanowa:350 ml
śmietany 30%,2
śmietan fixy,1 łyżka
cukru pudru,2 łyżeczki
żelatyny,125 ml
wody,2 łyżki
wiórków kokosowych,Wierzch:150 g
brzoskwiń z puszki lub świeżych,1
galaretka pomarańczowa.Przygotowanie:
Biszkopt:
Maki przesiać z
proszkiem do pieczenia. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać
cukier, po 1
żółtku i strużką
olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.Na wystudzonym
biszkopcie poukładać pokrojone w pół plasterki
brzoskwinie.Masa agrestowa:
Galaretkę agrestową rozrobić w 300 ml gorącej
wody i ostudzić. Dodać
serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na
brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia.Masa wiśniowa:
Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej
wody i ostudzić. Dodać
serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego zgęstnieniaMasa śmietanowa:
Śmietanę ubić z
fixem,
cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Żelatynę rozrobić w 125 ml ciepłej
wody, wystudzić i wlać do
śmietany. Wyłożyć na masę
wiśniową.Wierzch:Poukładać pokrojone
brzoskwinie. W 400 ml gorącej
wody rozrobić
galaretkę pomarańczową. Ostudzić i wylać na wierzch.